Press

Δελτίο Τύπου

Από την πρώτη μέρα παρουσία μας στο σύγχρονο συνεταιριστικό-αγροτικό γίγνεσθαι του τόπου, διεκδικήσαμε και φιλοδοξούμε με τις προηγμένες τεχνολογικά προτάσεις και λύσεις μας, να σπάσει η αλυσίδα μιας υφέρπουσας στατικής τεχνοκρατικής μη εκσυγχρονιστικής πολιτικής. Μιας επί της ουσίας παρασιτικής πολιτικής που επιστρατεύει και επισείει τον φόβο για να πείσει ότι τίποτα δεν πρέπει και δεν μπορεί να αλλάξει, βάζοντας όλη την ώρα ανούσια διλλήματα που δεν έχουν θέση στην σημερινή ψηφιακή εποχή. Μέρος αυτής της προσπάθειας αποτέλεσε όλα τα προηγούμενα χρόνια η εφεύρεση επίπλαστων ρόλων και κυρίως η παροχή υπηρεσιών με υπέρογκες χρεώσεις σε ευθεία αντίθεση με ότι έχει προβλεφθεί και κοστολογηθεί σε δημόσιους ανοιχτούς διαγωνισμούς. Αρνηθήκαμε και συνεχίζουμε να στεκόμαστε σθεναρά απέναντι σε μονοπωλιακές παρουσίες που στερούν εναλλακτικές επιλογές τεχνολογικά ανώτερες από τις προσφερόμενες. Διεκδικούμε την επόμενη ημέρα για τους αγρότες, εργαζόμενοι σκληρά για να γυρίσει ο ήλιος. Το απαιτεί ο αγροτικός κόσμος και το επιβάλει το δημόσιο συμφέρον.

Η θεωρία του χάους σε όσους έμαθαν να επενδύουν στην στασιμότητα και στην οπισθοδρόμηση των κλειστών συστημάτων, φθάνει στα όρια της. Το έδειξαν αντικειμενικά όλες οι δικαστικές προσφυγές που μόνοι μας κερδίσαμε απέναντι σε όσους εμποδίζουν την ανάπτυξή μας με αθέμιτο μάλιστα τρόπο. Αυτές οι αποφάσεις αποτελούν παρακαταθήκη ενός δίκαιου αγώνα απέναντι σε ένα σύμπλεγμα υπηρεσιακών και μη συμφερόντων.

Οι σκόπιμες καθυστερήσεις της διοίκησης, αν και δεν στάθηκαν ικανές να μας λυγίσουν, δημιούργησαν εκ των πραγμάτων μια αντικειμενική και πρωτόγνωρη καθυστέρηση εν μέσω πανδημίας για τη ομαλή εξέλιξη τόσο των πληρωμών των δανειοδοτήσεων, όσο και της υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ για το 2021. Ωστόσο τελικά αντί να συνετισθούν αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα με προσχηματικές ενέργειες, συνέχιζαν να εκβιάζουν με πρόσχημα την αδυναμία λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Με τα ένδικα μέσα που ασκήσαμε το δίκαιο έχει έλθει στο προσκήνιο σε αυτό το χώρο. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Καλούμε το σύνολο των εμπλεκομένων να διαβάσει με προσοχή τα σκεπτικά όλων των αποφάσεων που μας δικαίωσαν.

Σημειώνεται ότι μετά τις πρώτες αποφάσεις η διοίκηση μπορούσε να δώσει λύση. Αντίθετα επέλεξε και πάλι υπό την πίεση του εκβιασμού το λάθος. Το πρόβλημα έγινε αδιέξοδο και ο πραγματικός κίνδυνος μεταφέρθηκε στους αγρότες που δεν έφταιγαν σε τίποτα. Δεν φοβηθήκαμε λοιπόν την σύγκρουση, αλλά σταθμίσαμε τον χρόνο και τις συνέπειες για τους αγρότες. Πήραμε την απόφαση και δώσαμε μια ευκαιρία χρόνου σε όλους όσους ισχυρίζονται ότι θέλουν λίγο ακόμη χρόνο για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν κάτι που συμβαδίζει με τα κελεύσματα του καιρού μας. Διευκολύναμε για λίγο και συμβάλλουμε καταλυτικά στο κλίμα ηρεμίας ανάμεσα στους αγρότες. Η στάση μας είναι καθαρή όπως μας ζητήθηκε από τους ίδιους τους αγρότες και τις οργανώσεις τους. Δεν ανταλλάξαμε αυτή την στάση με κάτι ή γιατί κάτι μας υποσχέθηκαν, πέρα από το προφανές ότι η νομιμότητα και ο εκσυγχρονισμός θα επικρατήσουν.

Ο Υπουργός ΥπΑΑΤ δήλωσε χθες 19/4/2021 στην βουλή ότι πολιτικά θα επιβάλει «την επιχειρησιακή και τεχνολογική μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ με στόχο την πλήρη αυτονομία του». Ο δρόμος που άνοιξαν οι δικαστικές αποφάσεις που λάβαμε είναι βέβαιο ότι θα αποτρέψουν οποιαδήποτε υποψία αναπαραγωγής της ίδιας ατέρμονης αλυσίδας των διαγωνιστικών διαδικασιών τους ενός συμμετέχοντα. Περιβάλουμε λοιπόν αύτη την δήλωση με απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαστε εδώ να την κρίνουμε επί του πεδίου εφαρμογής της. Στο μεσοδιάστημα, συνεργαζόμαστε στενά με τα αρμόδια Υπουργεία για να μπορέσουν να έχουν και οι αγρότες πρόσβαση μέσω ενός δημόσιου νέφους σε χρηστικές ψηφιακές υπηρεσίες όπως όλοι οι πολίτες της χώρας. Αυτό το χρωστάμε αρχικά στα ΚΥΔ με τις περισσότερες από 100.000 αιτήσεις που στήριξαν την υποβολή του φακέλου πιστοποίησης μας υπερκαλύπτοντας τις απαιτήσεις της σχετικής πρόσκλησης πιστοποίησης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Με αυτούς το 2021 θα υποβάλλουμε τις αιτήσεις χρησιμοποιώντας όλα τα τεχνικά εργαλεία που αναπτύξαμε.

Κλείνοντας, ευχαριστούμε θερμά τα μέλη μας καθώς και όσους αναζητούν κάτι πιο σύγχρονο και προσιτό τεχνολογικά και με μικρό κόστος για τους αγρότες, για την συμπαράσταση και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και δηλώνουμε ότι σύντομα θα έχουν την ευκαιρία να μας εμπιστευτούν και άλλοι περισσότεροι.

Θα ξαναβρεθούμε.

Δείτε το σε pdf ΕΔΩ