Press

Δελτίο Τύπου

Την Παρασκευή 19.3.2021 καταθέσαμε με όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά ηλεκτρονικά στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τη αναγνώρισή μας ως Φορέα Υποστήριξης Παροχής Υπηρεσιών (ΦΥΠΥ).

Έχοντας προετοιμαστεί κατάλληλα, σύμφωνα με το πλαίσιο της προκήρυξης της 4.3.2021 και έχοντας ήδη προβεί σε παρουσίαση των τεχνολογιών που ήδη έχουμε αναπτύξει σε πάνω από 400 εκπροσώπους ΚΥΔ, ήμασταν έτοιμοι αυτή την εβδομάδα για την επίδειξή του στην αρμόδια συσταθείσα Επιτροπή του ΟΠΕΚΕΠΕ για παρουσίαση και έγκριση.

Αντί πρόσκλησης από την αρμόδια Επιτροπή για την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών πιστοποίησης ως ΦΥΠΥ, σήμερα αργά το απόγευμα αναρτήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωση το περιεχόμενο της οποίας συνοψίζεται στην αδυναμία του προσωπικού του οργανισμού να βρει τον απαιτούμενο λίγο χρόνο που απαιτούνταν για το έλεγχο του φακέλου μας. Μάλιστα αποτελεί απορίας άξιον η αναφορά “ότι παρά τις εργώδεις προσπάθειες της Διοίκησης και των στελεχών του Οργανισμού..” δεν θα μπορέσουν οι υπηρεσίες του Οργανισμού να προβούν σε εκτέλεση των όσων προβλέπονται στην από 4.3.2021 προκήρυξη. Την ανακοίνωση ακολούθησε μεταμεσονύκτια ανάρτηση εγγράφου για την αλλαγή κατά το δοκούν της διαδικασίας πιστοποίηση (πράγματι εργώδες έργο σε τόσες λίγες ώρες).

Αντί λοιπόν μιας κανονικής νόμιμης διαδικασίας ο ΟΠΕΚΕΠΕ δείχνει με τις ακατανόητες ενέργειες του να επιλέγει απροκάλυπτα και να προσπαθήσει με το πρόσχημα της έλλειψης χρόνου, να προβεί σε μια “copy paste” πιστοποίηση για το 2021. Δηλαδή σε «πιστοποίηση» όπως ανακοινώθηκε: “α) με παράταση της λειτουργίας των υφιστάμενων ΚΥΔ…β) …γ) με παράταση της πιστοποίησης του υφιστάμενου φορέα Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης «ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ»….”.

Είναι φανερό ότι αυτή η επιλογή του “copy paste” είναι πολύ βολική αφού δεν απαιτεί επιπλέον “εργώδεις προσπάθειες” αφού αυτές εξάντλησαν παράγοντες του Οργανισμού στο να μην αλλάξει τίποτα με μακρόσυρτα κείμενα ανακριβειών και ασαφειών που απέχουν πολύ από την σύγχρονη πραγματικότητα.

Η προσπάθεια μας από κοινού με τα ΚΥΔ που την αγκάλιασαν και την στηρίζουν παραμένει ζωντανή και ανοικτή και σε άλλους που πιστεύουν στην υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών στους αγρότες. Δεν μας πτοούν οι όποιες αγκυλώσεις και τα προμελετημενα εμπόδια που συναντάμε. Στόχος μας η παροχή υπηρεσιών για τους αγρότες και τα ΚΥΔ που τους υποστηρίζουν. Και μόνο από την ανακοίνωση συμμετοχής μας τα κόστη αυτών των υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 50% από 7 ευρώ ανύπαρκτων υπηρεσιών σε 3,5 ευρώ με πραγματικές υπηρεσίες, φόρμας αίτησης, cloud και αποσφαλμάτωσης και ανεξαρτησία λειτουργίας στα ΚΥΔ αντί αναμονής “παγώματος και ξεπαγώματος”. Αυτό το ενδεικτικό κοστολόγιο αφορά την πλήρη παροχή υπηρεσιών όπως εξηγήθηκε με βάση την προκήρυξη της 4.3.2021.

Από την στιγμή που με την ανακοίνωση του στις 22/3 ο ΟΠΕΚΕΠΕ ισχυρίζεται ότι αυτά θα τα παρέχει ο ίδιος ο Οργανισμός, σύμφωνα με όσα είχαμε παρουσιάσει και δεσμευτεί στην διαδικτυακή επίδειξη της ενιαίας πλατφόρμας λογισμικού και αποσφαλμάτωσης της Cognitera, το κόστος συνδρομής και υποστήριξης μας προς τα ΚΥΔ με τα οποία θα είχαμε συνεργασία θα διαμορφώνονταν στα 0,5 ανά αίτηση.
Φαίνεται ωστόσο ότι αυτό δεν ήταν αρεστό ή διαφορετικά αντιλαμβάνονται τα οφέλη του υγιούς ανταγωνισμού οι εμπνευστές της χθεσινής ανακοίνωσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ και έσπευσαν να προλάβουν “για να παγώσουν” αυτή τη φορά όχι την βάση αλλά τις τιμές σε παλιά απαράδεκτα επίπεδα. Γιατί μόνο με κίνητρο την διατήρηση των απαράδεκτων και υπερβολικών κοστολογήσεων των προηγούμενων ετών εις βάρος των αγροτών και των ΚΥΔ κάποιοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα έβγαιναν την ημέρα μάλιστα που το κράτος διατυμπάνιζε την επιτυχία 94 εκ ψηφιακών συναλλαγών στο e-gov.gr με τους πολίτες.
Ας προσπαθήσουν να απόσχουν από την επιβολή υπηρεσιών στα ΚΥΔ που δεν τις χρειάζονται για να δικαιολογήσουν κόστη διατήρησης μονοπωλιακών και αθέμιτων πρακτικών.
Η πλατφόρμα μας θα μείνει ενεργή προς εκπαίδευση, δοκιμαστική χρήση και σύντομα θα έρθει ο χρόνος παραγωγικής αξιοποίησής της. Η προσπάθεια διατήρησης ενός ξεπερασμενου μονοπωλίου δεν μπορεί να περάσει με μόνο στήριγμα την γραφειοκρατία και το “copy paste”. Η ίδια η πραγματικότητα θα το ανατρέψει.

Δείτε το σε pdf ΕΔΩ